Καὶ ποινικὴ δίωξη γιὰ διατήρηση αὐθαιρέτου

Με ποινική καταδίκη, λόγω μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, απειλούνται όσοι δεν καταβάλλουν την ειδική αποζημίωση που τους επιβλήθηκε για τη διατήρηση αυθαίρετου κτίσματος σε δασική έκταση, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατεδάφισής του.

Ο Αρειος Πάγος έκρινε σύμφωνη με το Σύνταγμα τη νομοθεσία που επιβάλλει όχι μόνο το πρόστιμο για τη διατήρηση του αυθαιρέτου, αλλά και την υποχρέωση του ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου να το γκρεμίσει με δικές του δαπάνες [Σημ. peridasous. Μήπως γιὰ κάτι τέτοια  θέλουν ὁρισμένοι νὰ ἀλλάξει τὸ Σύνταγμα;], ενώ παράλληλα δέχθηκε ότι τα ποσά αυτά που διαρκώς προσαυξάνονται, εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).

Ετσι, η μη καταβολή των ετήσιων προστίμων, πέρα από τη συνεχή διόγκωσή τους σε δυσθεώρητα ύψη, συνεπάγεται και την κίνηση ποινικής διαδικασίας σε βάρος του ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου για το αδίκημα της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που τιμωρείται ολοένα και αυστηρότερα. Παράλληλα μπορεί να επιδιωχθεί η είσπραξη με την κατάσχεση άλλων περιουσιακών του στοιχείων (ακινήτων, καταθέσεων κλπ.).

Τη συνταγματικότητα του συγκεκριμένου προστίμου με την έννοια της επιβολής διοικητικής κύρωσης εναντίον εκείνου που κατασκεύασε το αυθαίρετο, επιβεβαιώνουν τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πρόσφατα ότι είναι αναπόφευκτη η κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων «νέας γενιάς» που ανεγέρθησαν μετά το 1983, όπου και αν βρίσκονται.

Σύμφωνα με τον ΑΠ, η μόνη δυνατότητα να διαφύγει κάποιος από την υποχρέωση καταβολής του προστίμου διατήρησης αυθαιρέτου και τις παρεπόμενες επιπτώσεις (δίωξη λόγω χρεών προς το Δημόσιο, κίνδυνος κατασχέσεων για είσπραξη κλπ.), είναι να προχωρήσει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης στην κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής και στην αποκατάσταση του δάσους.

«Οχι» στο πάγωμα

Παράλληλα, η πολιτεία είναι υποχρεωμένη, κατά το Σύνταγμα, να εφαρμόσει τον νόμο εισπράττοντας τα σχετικά πρόστιμα και να μην εκδίδει πράξεις που «παγώνουν» την καταβολή τους, γιατί η χρηματική κύρωση για τη διατήρηση αυθαιρέτου αποβλέπει ουσιαστικά στο να εξαναγκαστεί ο ιδιοκτήτης να το κατεδαφίσει, αφού η διατήρησή του θα είναι απολύτως ασύμφορη.

Το ποινικό τμήμα ΑΠ απέρριψε ενστάσεις για αντισυνταγματικότητα της σχετικής νομοθεσίας, κρίνοντας (780/10) ότι το Σύνταγμα δεν επιβάλλει μόνο στην ίδια την πολιτεία να υποχρεωθεί με δικά της μέσα στην άμεση κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος σε δασική έκταση, αλλά επιτρέπει να επιρρίπτεται το σχετικό βάρος και σε ιδιώτες (τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων) με την απειλή σοβαρών χρηματικών συνεπειών. Παράλληλα δέχθηκε ότι η συνταγματική υποχρέωση του κράτους να προστατεύσει τα δάση, επιτρέπει τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων που επιβάλλουν στον ιδιοκτήτη την υποχρέωση να αποκαταστήσει το δάσος, αλλιώς θα αντιμετωπίζει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση ο ΑΠ επικύρωσε ποινή φυλάκισης 15 μηνών (με 3ετή αναστολή) λόγω μη καταβολής χρεών, επειδή ο ιδιοκτήτης αυθαίρετης κατασκευής σε δασική έκταση δεν είχε πληρώσει το πρόστιμο διατήρησης ύψους 188.000 ευρώ για μία 3ετία, ανοίγοντας τον δρόμο για είσπραξη μέσω ΚΕΔΕ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ – ΕΘΝΟΣ

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: